Ne puteți contacta: /Puedes contactar con nosotros:

joi, 13 octombrie 2011

Asociatia noastra va informeaza cu privire la MORATORIU

A. Condiţii necesare cetăţenilor români cu liber acces pe piata muncii (respectiv: angajat, șomer sau “demandante de empleo”), pentru încheierea unui contract de muncă, începând cu 22.07.2011.
Este necesară prezentarea unuia dintre următoarele documente:
1. Un certificat emis de Forţele de Muncă - biroul teritorial (Servicio de Empleo) din care să rezulte că persoana respectivă se află înscrisă ca fiind în căutatea unui loc de muncă, înainte şi inclusiv până la data de 22.07.2011 (demandante de empleo); este vorba de un certificat care să ateste vechimea în baza de date a biroului de Forțe de Muncă (certificado de periodo de inscripcion).
2. Cartea de muncă (vida laboral), din care să rezulte că la data de 22.07.2011 persoana în cauză cotiza în orice Regim la Securitatea Socială (Regimul general, autonom);
3. Certificat sau adeverinţă de la Trezoreria Generală a Securităţii Sociale, din care să rezulte că persoana interesată se află înscrisă în Regimul Agrar, la data de 22.07.2011.

B. În lipsa unuia dintre documentele de mai sus, nu se poate realiza încheierea unui contract de muncă valabil, fiind necesară obținerea în prealabil a autorizației de muncă de la Biroul pt Straini (Extranjeria). Vezi verso.

C. MEMBRI DE FAMILIE.
Referitor la membri de familie, conform noilor clarificări ale instrucțiunilor de aplicare a măsurii de restricționere a pieţii muncii pt români în Spania:
- Soțul/soția și copiii sub 21 de ani (și peste 21 de ani aflati în întretinere) ai cetăţeanului român cu liber acces pe piața muncii (respectiv: angajat, șomer sau “demandante de empleo”) nu au nevoie de permis de muncă; aceştia pot încheia un contract valabil, prezentând documente din care să rezulte legătura de familie cu un cetăţean UE cu drept de muncă (certificat de căsătorie, certificat de naştere, etc), precum şi documentele doveditoare ale faptului că cetăţeanul UE ai căror membri de familie sunt are drept de muncă (în cazul cetăţenilor români, unul dintre actele menţionate la pctul A).
Important! Acest drept este pentru Soț, Soție, Copii ( Nu părinti, frați, nepoți)
D. AUTONOMI.
Cetăţenii români pot obţine autorizaţia pentru a desfăşura activităţi independente – Autonomi, chiar şi după adoptarea măsurii legislative din 22.07.2011.

E. De asemenea, este de menţionat faptul că obținerea sau nu a autorizatiei de muncă NU are consecințe asupra liberei circulații a cetăţenilor români în interiorul UE, prevăzută de Directiva nr. 38/2004.

Vineri, 22 iulie 2011, Consiliul de Miniştri spaniol a adoptat, la propunerea ministrului muncii şi imigraţiei, reactivarea condiţiei de autorizare prealabila a accesului lucrătorilor romani pe piaţa muncii din Spania.
Cine este vizat de această măsură: Măsura se aplica numai cetăţenilor români care doresc să intre pe piaţa muncii din Spania după adoptarea deciziei. Aşadar, NU se aplică:
- celor muncesc deja legal în Spania (au un contract de muncă valabil);
- celor ce sunt în somaj (beneficiază sau un de indemnizatia de somaj) şi îsi găsesc ulterior un loc de muncă;
- celor care, până la data de 22.07.2011, au fost sunt înregistraţi oficial ca fiind în căutarea unui loc de muncă (demandante de empleo).
- De asemenea, nu sunt vizate de măsură persoanele care lucrează ca „autonomi” (lucrători pe cont propriu/persoane fizice autorizate, care nu îşi exercită profesia pe baza unui contract de muncă încheiat cu un angajator).
Perioadă: Moratoriul are un caracter temporar, urmând să fie reevaluat la sfârşitul anului 2012, în raport cu evoluţia pieţei muncii. Oricum, conform Tratatului de Aderare a României la UE, astfel de măsuri nu se vor mai putea aplica cetăţenilor români în nici un stat membru al Uniunii Europene (deci nici în Spania) începând cu 2014. Toate statele membre au dreptul ca pentru o perioada de 7 ani de la data aderării să impună restricţii pe piața muncii pentru statele noi intrate.
Implicaţii asupra liberei circulaţii a persoanelor: Măsura nu va avea nici un fel de implicaţii asupra liberei circulaţii a persoanelor, din perspectiva intrării şi şederii pe teritoriul spaniol.
Cerinţe suplimentare faţă de situaţia anterioară: Angajatorului spaniol ii revine responsabilitatea obţinerii autorizaţiei Biroului teritorial pentru străini asupra contractului de muncă pe care doreşte să îl încheie cu un lucrător român. Autorizarea contractului va avea în vedere exclusiv îndeplinirea normelor spaniole în domeniul legislaţiei muncii (ex. respectarea prevederilor condiţiilor contractului colectiv de muncă în sectorul de activitate şi regiunea respectivă. Cu alte cuvinte angajatorul care dorește angajarea unui cetățean român care nu are drept direct de muncă, trebuie să nu apară în evidențe cu nereguli și datorii). Nu se au în vedere alte criterii, cum ar fi cele legate de șederea în Spania sau de existenţa altor persoane, cu calificări similare, deja înscrise în Spania în căutarea unui astfel de loc de muncă.
Sursa informațiilor: VICECONSULATUL ROMÂNIEI LA ALMERIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu