60.000 de străini s-au tratat la noi
În 2010, 60.000 de străini au venit să se trateze în România, cheltuind aici 250 de milioane de euro pe servicii medicale, arată datele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Preţul are un rol determinant în alegerea serviciilor medicale
Franco Falcier, de 63 de ani, din Veneţia (Italia), a fost pentru prima dată în România şi a venit la o clinică privată din Capitală pentru a beneficia de un implant dentar. „Am ales România pentru calitatea serviciilor medicale, la fel ca în Italia, dar preţul este mai accesibil”, a declarat pentru cotidianul Gândul Falcier.
Lucian Claudiu Fătu, medic stomatolog ce a tratat mulţi pacienţi străini, a declarat că „este un lucru curent ca în cadrul clinicii noastre să avem pacienţi din străinătate. Există o serie de factori care îi determină pe străini să apeleze la serviciile medicale din România. În primul rând, calitatea actului medical din România este una care se ridică la nivelul serviciilor din Uniunea Europeană, poate chiar mai sus în unele cazuri. Un alt aspect este legat de partea financiară, în România sunt costuri ceva mai mici decât, în mod normal, în alte ţări”.
În ceea ce priveşte gravitatea afecţiunilor cu care se prezintă străinii la stomatolog, Fătu spune că străinii care practică turismul medical vin să îşi trateze la noi afecţiuni grave. „Ca şi cazuistică, pot să spun că, în general, există asemănări. Pacienţii care vin în România vin de regulă cu probleme mai complexe care presupun o abordare multidisciplinară în ceea ce priveşte tratamentul acestora. Desigur că şi accentul pus în alte ţări pe prevenţie îşi spune cuvântul, de multe ori, la unii dintre pacienţii noştri străini, în sensul că problemele acestora sunt minore. Mulţi dintre aceşti pacienţi apelează la serviciile noastre, nu neapărat ca să-şi rezolve problemele acute, ci mai degrabă pentru a-şi rezolva problemele legate de cosmetica dentară”, a precizat medicul.
Străinii vin în România mai ales pentru implanturi dentare
Cele mai căutate tratamente medicale la care apelează străinii sunt cele stomatologice, antiîmbătrânire, dar şi intervenţiile medicale estetice.
Managerii de centre stomatologice spun că străinii apelează la serviciile noastre primul rând din motive financiare. „Dincolo de faptul că principalul avantaj al turismului medical îl constituie considerentul financiar, este greu să ne imaginăm că, dacă clinica ar oferi servicii inferioare calitativ, pacienţii ar mai veni, s-ar întoarce sau ne-ar recomanda. Serviciile medicale influenţează existenţa clinicii pe toată perioada de funcţionare”, a declarat pentru dr. Răzvan Savu, managerul a două clinici stomatologice din România, una în Bucureşti şi una în Piteşti. În 2010, 200 de străini au apelat la serviciile uneia dintre clinicile conduse de el.
Cristi Costăchescu, manager la mai multe spitale cu acelaşi profil, spune că un alt factor decisiv îl reprezintă implementarea pe scară largă în ţara noastră a tehnologiilor de vârf în domeniul stomatologic. „Aceste tehnologii oferă aceeaşi calitate a serviciilor, dar la un preţ mult mai accesibil faţă de alte ţări. Tot în sprijinul creşterii numărului pacienţilor străini, vine şi numărul tot mai ridicat al companiilor ce au ca obiect de activitate turismul medical”, a precizat dr. Costăchescu. În clinicile conduse de acesta, anul trecut s-au tratat aproximativ 720 pacienţi cu domiciliul în afara graniţelor.
Cele mai solicitate servicii de către străini în domeniul stomatologic sunt implanturile dentare. „90% dintre tratamentele pe care le oferim pacienţilor străini sunt implanturile dentare şi coroanele montate pe acestea. Aceste tratamente reprezintă şi serviciile premium din stomatologie”, a spus dr. Savu.
Potrivit managerilor, străinii mai vin în România şi pentru a beneficia de cosmetica dentară, adică vin să îşi albească dinţii sau să îşi pună faţete de ceramică.
Cât economisesc străinii care se tratează în România
Potrivit statisticilor, cei mai mulţi străini care beneficiază de tratamente la standarde europene, dar la preţuri româneşti, vin, în special, din Uniunea Europeană, mai exact din Italia, Germania, Franţa şi Elveţia.
Specialiştii spun că străinii care vin în România să îşi trateze diferite afecţiuni plătesc de două ori mai puţini bani decât în ţara natală. „Acest lucru apare mai ales în cazul clienţilor care au nevoie de reconstrucţie totală a danturii. Spre deosebire de Elveţia, pacientul ajunge să plătească aproximativ o treime din cât l-ar fi costat iniţial, cu tot cu cazare şi avion. De exemplu, în Elveţia un implant dentar costă 4.000 de franci elveţieni (3.400 de euro), iar în România costul corespunde cu 780 franci elveţieni (666 de euro). Diferenţa este considerabilă”, a menţionat dr. Savu.
preluat de la, Noi in Spania
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu