Ne puteți contacta: /Puedes contactar con nosotros:

luni, 25 iulie 2011

Sfaturi pentru românii aflaţi ȋn străinătate:Cardul European de Sănătate şi Regimul Asigurărilor Medicale ,SCHIMBAREA PASAPORTULUI,CUM SE POATE FACE O CARTE DE IDENTITATE DACA STI IN SPANIA.....,INORMATII PRIMITE DE LA CONSULATUL ROMAN DE LA SEVIIA

Ghid Consular


Cardul European de Sănătate şi Regimul Asigurărilor Medicale

- Informaţii utile -

1. Cardul European de Sănătate – pt cetăţenii români

- Cardul european de sănătate se emite cetăţenilor români care călătoresc sau au reşedinţa temporară în străinătate, pentru o perioadă de maximul 6 luni, pentru scopuri turistice, de studii, familiale sau profesionale.

- Cardul european emis de instituţiile române nu este destinat cetăţenilor cu rezidenţa pe termen lung sau permanentă în străinătate!

- Valabiliatea acestuia este de 6 luni iar condiţia esenţială este aceea ca solicitantul să facă dovada calităţii de asigurat pentru ultimii 5 ani, în România.

Aşadar, pentru persoanele care nu cotizează la asigurările de sănătate în România, nu există posibilitatea obţinerii cardului european românesc.

Cardul medical european emis de instituţiile româneşti se obţine exclusiv din România, înainte de efectuarea călătoriei în străinătate, iar nu prin intermediul Consulatului, după stabilirea rezidenţei în Spania.

2. Asigurări medicale în Spania - pt cetăţenii români

În condiţiile în care sunteţi rezident pe termen lung sau permanent în Spania şi aveţi un contract de muncă (cotizaţi la Asigurările de Sănătate), beneficiaţi de asistenţă medicală completă, în baza cardului de asigurat (tarjeta sanitaria emisă de autorităţile spaniole competente).

Dacă, în schimb, nu aveţi un contract de muncă şi nu deţineţi niciun tip de asigurare privată, puteţi să vă adresaţi autorităţilor spaniole (Instituto Nacional de la Seguridad Social) pentru a obţine documentul de afiliere la Regimul Securităţii Sociale (tarjeta) şi a beneficia de asistenţă sanitară minimă, în caz de urgenţă. Pentru aceasta este nevoie să prezentaţi autorităţilor spaniole:

1. Un act de Identitate valabil (carte de Identitate sau paşaport);

2. NIE sau Certificatul de empadronamiento;

3. O adeverinţă de la Casa de Asigurări de Sănătate din România, din care să rezulte că nu beneficiaţi de asigurare de sănătate în România;

4. O adeverinţă de la Administraţia Financiară de la utlimul dvs domiciliu din România, din care să rezulte că nu aveţi venituri în România.

Aceste 2 adeverinţe se pot obţine de către o persoană desemnată de dvs, fără necesitatea prezentării de procuri; adeverinţele vor fi ulterior traduse în limba spaniolă, în vederea prezentării la autorităţile spaniole competente).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu