Nu de putine ori ne-am revoltat fata de felul în care ceilalti ne trateaza -spunând ''ceilalti'',de cele mai multe ori ne gândim la occidentali- nu de putine ori am protestat la modul general si mai totdeauna pe ascuns,sau doar în cercurile de cunoscuti si ne-am lamentat de cât de rau suntem tratati,dar aproape niciodata nu am luat atitudine cu adevarat! De ce? Sunt multe raspunsuri de dat la aceasta simpla întrebare dar eu ma voi centra doar pe cele care cu adevarat conteaza.
Sa fi cetatean,în primul rând,înseamna sa stii sa traiesti în comunitate:sa-ti respecti vecinul,sa te ajuti la nevoie,sa ai relatii amiabile,amicale daca se poate,dar mai ales sa fi umar la umar la evenimentele importante ale comunitatii indiferent ca ocaziile sunt festive sau nefericite. A trai în comunitate,în ziua de azi,nu este doar un moft sau un concept fluturat pe la nasurile noastre de catre politicieni,ci o necesitate stringenta! Pericolele lumii moderne ne obliga sa strângem rândurile,nu sa traim dupa ''legea junglei'' (fiecare pt. el,cel mai puternic supravietuieste,etc.).
Daca în occident si în special în spatiul comunitar european,ideea de a trai efectiv în comunitate (ajutor si sprijin reciproc,colaborare si chiar parteneriat) este asimilata pâna la a fi pusa în practica,la natiunea româna acest concept este doar o ''gluma'' buna doar ca sa fi luat la misto (scuzat fie-mi limbajul!) si subiect mai degraba de neîncredere decât de apropiere!
Ne place ca suntem comunitari doar din perspectiva ca suntem liberi sa circulam,sa mergem sa ne câstigam existenta (mai mult sau mai putin cinstit) în spatiile prospere,unii alegând chiar sa se stabileasca în noua casa definitiv!
Ceea ce nu ne place deloc,este sa ne asumam responsabilitati,sa întelegem ca nimic nu ni se cuvine de drept si ca daca nu suntem cu adevarat o comunitate nu putem spera la mai mult de la ''gazdele'' noastre decât la o tolerare mai mult sau mai putin comoda...
Anii de regim comunist sovietic si apoi de ceausism,au lasat urme adânci nu numai în economie si în viata sociala româneasca ci si în sufletele si cugetele noastre. Nu-mi propun ca în articolul de fata sa arat care sunt acestea ci sa fac referire la unele consecinte ale acestora! Consecinta primordiala este ca românii,desi au libertati si drepturi si le asuma doar pe acelea care ne descalifica de obicei în ochii occidentalilor,de multe ori renuntând în mod inconstient si regretabil la drepturi fundamentale garantate de constitutia oricarui stat democratic.
Nu poti pretinde respect si consideratie daca tu ca individ,renunti la drepturile tale,facându-le ''cocolos'' de hârtie si aruncându-le la gunoi,iar dreptul fundamental la care românii renunta cu o condamnabila usurinta este acela de a merge la vot si de a îsi exprima optiunea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu